Bouwkundige keuring
Een bouwkundige keuring is een controle van de bouwkundige staat van een woning. Door een bouwkundige keuring van uw huis te laten uitvoeren, kom je tot in detail te weten wat de bouwtechnische staat van een woning is.
Wanneer bouwkundige keuring?
Je laat een bouwkundige keuring uitvoeren bij aan- of verkoop van een woning. Op deze manier voldoe je als woningkoper aan de onderzoeksplicht. Bovendien is er altijd kans op verborgen gebreken. Door een bouwtechnische keuring uit te voeren, weet je precies waar je aan toe bent. De aankoopkeuring van de woning kun je zowel voor als na het voorlopige koopcontract laten uitvoeren. Hier zijn geen richtlijnen voor. Als je de keuring van het huis na het ondertekenen van de koopakte laat uitvoeren, kun je de bouwkundige keuring laten opnemen als ontbindende voorwaarde of de keuring in de wettelijke bedenktijd plannen.
Is een bouwkundige keuring nodig?
Ja, bij oudere woningen is een bouwkundige keuring nodig. Oudere woningen hebben vaak enkele gebreken die je met een bouwkundige keuring ontdekt. Zo weet je zeker dat je geen miskoop met verborgen gebreken doet. Bij moderne woningen is de kans op verborgen gebreken kleiner. Met een aankoopkeuring voor nieuwbouw laat je controleren of er fouten gemaakt zijn tijdens de bouw.
Bouwkundig rapport of meeloopkeuring
Er zijn twee soorten bouwkundige keuringen bij aankoop van een huis. Met beide keuringen voldoe je aan de onderzoeksplicht. Bij een bouwkundige meeloopkeuring loopt een inspecteur samen met jou door de woning. Hij vertelt ter plekke wat de bouwtechnische staat van de woning is. Je krijgt geen bouwkundig rapport. Je kunt zelf aantekeningen maken en vragen stellen tijdens de bouwkundige meeloopkeuring. Een reguliere bouwkeuring verloopt hetzelfde, maar je bent zelf niet aanwezig. Je ontvangt na afloop een bouwkundig rapport van de woning. Deze bouwkundige keuring is geschikt voor NHG.
Hoe lang duurt een bouwkundige keuring?
Een bouwkundige keuring duurt ongeveer een uur. Als je kiest voor een bouwkundig rapport, hoef je niet bij de keuring aanwezig te zijn. Dat kost je dus geen tijd. Als je kiest voor een bouwkundige meeloopkeuring, dien je aanwezig te zijn om aantekeningen te maken. In dat geval ben je dus ongeveer een uur kwijt voor de bouwkeuring van een woning.
Bouwkundige keuring huis
De gehele woning wordt grondig nagekeken tijdens de bouwkundige keuring. De bouwkundige controleert de woning van binnen en buiten. Hij heeft meestal wat apparatuur bij zich om bepaalde zaken goed te controleren.
Wat wordt er gecontroleerd bij een bouwkundige keuring?
- Fundering, kruipruimte en vloeren
- Constructiedelen
- Riolering
- Gevels
- Puien
- Kozijnen, ramen en deuren
- Dakconstructie en bedekking
- Dakgoten
- Schoorstenen
- Overstekken
- Boeiboorden
- Elektriciteit
- Waterleidingen
- Gasinstallatie en leidingen
- Centrale verwarming
- Vloeren
- Plafonds
- Wanden
- Keuken
- Toilet
- Badkamer
- Asbest (geen inventarisatie)
Bouwkundige keuring vergelijken. Vergelijk nu!