Vergelijk de bouwkeuring tarieven
90% van de bouwkeuringen is binnen 3½ uur ingepland

Veelgestelde vragen

Moet de bouwkundige bij mij uit de regio komen?

Nee. Bouwkundigen zijn niet gebonden aan een bepaald werkgebied. Bouwkundig experts mogen door het hele land bouwkundige keuringen uitvoeren. Je kunt iedere bouwkundige op onze website kiezen en selecteren op prijs en kwaliteit.

Bouwkundige keuring, wel of niet?

Als je zekerheid wilt hebben over de bouwkundige staat van je woning, moet je wel een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Bij oudere woningen is een bouwkundige keuring doen zeer verstandig. Bij nieuwbouwwoningen is een opleveringskeuring aan te raden om fouten bij de bouw te ontdekken. 

Bouwkundige keuring, wanneer laat je die uitvoeren?

Meestal wordt een bouwkundige keuring uitgevoerd na het tekenen van het voorlopig koopcontract. Je kunt de bouwkundige keuring ook laten uitvoeren voordat je het koopcontract tekent, maar dit komt minder vaak voor. Als je de keuring binnen de wettelijke bedenktijd laat uitvoeren, kun je de aankoop zonder bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde annuleren.

Hoe snel bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is meestal binnen 3,5 uur ingepland. Bij de aanvraag kun je aangeven of de bouwkundige keuring met spoed uitgevoerd moet worden. Je hebt met spoed een bouwkundige keuring nodig als je de keuring binnen de wettelijke bedenktijd wilt laten uitvoeren. De meest geschikte bouwkundige keuring bij spoed is de meeloopkeuring, omdat hierbij na afloop geen bouwkundig rapport wordt opgemaakt.

Wat kost een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring kost tussen de € 250,- en € 450,-. Iedere bouwkundige bepaalt zijn eigen tarief. De kosten van een bouwtechnische keuring zijn onder andere afhankelijk van het type keuring dat je wilt en de inhoud van de woning.

Wie mag een bouwkundig rapport opstellen?

Een bouwkundig rapport mag alleen worden opgesteld door een gecertificeerde bouwkundige. Hij heeft hier een relevante opleiding voor gevolgd. Een bouwkundig rapport dat niet is opgesteld door een gecertificeerde bouwkundige, kun je niet gebruiken bij de aankoop van een woning.

Waar kijkt een bouwkundige naar?

Een bouwkundige kijkt naar de bouwkundige kwaliteit van een woning. Hij kijkt bijvoorbeeld naar de fundering, het dak en de gevels. Ook de keuken, het sanitair en de elektriciteit worden nagekeken. Bekijk hier onze volledige lijst met de inhoud van het bouwkundig rapport.

Bouwkundig rapport, wat is dat?

Een bouwkundig rapport is het resultaat van een bouwkundige keuring. Alle bevindingen van de bouwkundige staan in het bouwkundig rapport.

Let op: bij een bouwkundige meeloopkeuring ontvang je geen bouwkundig rapport. Je noteert dan zelf de bevindingen van de bouwkundige.

Wel of geen bouwkundig rapport?

Het is afhankelijk van uw situatie of je wel of geen een bouwkundig rapport nodig hebt na de bouwkundige keuring. Als je verplicht een bouwkundige keuring moet laten uitvoeren, heb je een bouwkundig rapport nodig als bewijs. Als dit niet het geval is, ligt het aan jezelf of je een bouwkundig rapport nodig vindt.

Bouwkundig rapport aanvragen?

Een bouwkundig rapport aanvragen doe je meestal bij het inplannen van de bouwkundige keuring. Het is echter wel mogelijk om na afloop van de keuring alsnog een bouwkundig rapport aan te vragen.

Bouwkundige keuring vergelijken. Vergelijk nu!