Vergelijk de bouwkundige tarieven
90% van de bouwkundige-aanvragen is binnen 3½ uur ingepland

Onder voorbehoud van bouwkundige keuring, hoe zit dat?

Sinds 1 februari 2018 staat de bouwkundige keuring standaard als ontbindende voorwaarde in de model koopovereenkomst. Ook al staat dit er standaard in, onderhandelen hierover is nog steeds mogelijk en u mag deze voorwaarde uit de koopovereenkomst schrappen.

Bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde

De bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde meenemen in het koopcontract kan een verstandige beslissing zijn als u veel gebreken verwacht. Houd hierbij wel in uw achterhoofd dat de verkopende partij geen voorstander is van allerlei ontbindende voorwaarden. Iedere voorwaarde die u in de voorlopige koopakte wilt opnemen, verkleint voor hun de kans op de daadwerkelijke verkoop van de woning. Bij bieden onder voorbehoud van een bouwkundige keuring is het vaak wel zo dat de verkopende partij geen bezwaar heeft wanneer zij weten dat er geen (verborgen) gebreken zijn. 

Bieden onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Bij het indienen van een bod moet u direct de ontbindende voorwaarden noemen. Het voorbehoud bouwkundige keuring moet u dus van tevoren al in gedachten hebben. Bieden zonder voorbehoud van bouwkundige keuring brengt een risico met zich mee. De koopovereenkomst kan in dat geval niet worden geannuleerd op basis van gebreken of achterstallig onderhoud. Bij bieden onder voorbehoud van een bouwkundige keuring kunt u maximale herstelkosten noemen in uw onderhandelingen. Vallen de herstelkosten hoger uit, dan kunt u van de koop af zien. Een andere optie is om geen herstelkosten te benoemen in uw bod, maar de bouwkundige keuring binnen de wettelijke bedenktijd uit te laten voeren. Ook op deze manier kunt u op basis van de bouwkundige keuring van de woning afzien.