Vergelijk de bouwkeuring tarieven
90% van de bouwkeuringen is binnen 3½ uur ingepland

Onderhandelen na bouwkundige keuring

Moet de bouwkundige keuring voor of na het bod worden uitgevoerd? Voor beide momenten zijn voor- en nadelen te bedenken.

Bouwkundig rapport voor of na bieden?

Het ligt aan je persoonlijke voorkeur of je een bouwkundig rapport voor of na het bieden laat opmaken. Beide opties hebben voor- en nadelen.

Bouwkundige keuring voor bod

Als je beslist om de bouwkundige keuring voor het onderhandelen te laten uitvoeren, kun je de uitkomsten van de keuring gebruiken bij de onderhandelingen. Als de woning gebreken heeft, kun je dit gebruiken als argument voor een lager bod. Mocht de woning veel gebreken hebben, dan kun je zelfs voor de onderhandelingen al beslissen dat je de woning niet wilt. Het nadeel van een bouwkundige keuring voor het onderhandelen is het feit dat je de verkopende partij laat weten serieuze interesse te hebben. Je investeert immers al in een bouwkundige keuring.

Bouwkundige keuring na bod

Als je de bouwkundige keuring na het bod laat uitvoeren, kun je dit het beste doen binnen de wettelijke bedenktijd. Op deze manier hoef je geen bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde op te nemen in je bod, maar kun je alsnog afzien van de koop als de bouwkeuring tegenvalt. Met een bouwkundige keuring na het bod en buiten de wettelijke bedenktijd, moet je bieden onder voorbehoud van een bouwkundige keuring. Doe je dit niet, dan is er geen mogelijkheid om de koop te annuleren op basis van de uitkomst van de keuring.

Bouwkundige keuring opnieuw onderhandelen

Als je beslist om de bouwkundige keuring na het onderhandelen te laten uitvoeren, kun je dit het beste doen in de wettelijke bedenktijd. Op deze manier kun je zonder gevolgen afzien van de aankoop als de bouwkundige keuring tegenvalt. Het is ook mogelijk om opnieuw te onderhandelen na de bouwkundige keuring. Met een bouwkundige keuring buiten de wettelijke bedenktijd doe je er goed aan om de keuring als ontbindende voorwaarde in het koopcontract te zetten. Dit kan echter gevolgen hebben voor de onderhandelingspositie, omdat verkopers liever zo min mogelijk ontbindende voorwaarden zien. 

Bouwkundige keuring vergelijken. Vergelijk nu!