Vergelijk de bouwkeuring tarieven
90% van de bouwkeuringen is binnen 3½ uur ingepland

Bouwkundige keuring en taxatie

Een bouwkundige keuring en een taxatie zijn onmisbaar bij aankoop van een huis. Je geldverstrekker eist een gevalideerd taxatierapport als je een hypotheek aanvraagt. Om zeker te weten dat je woning geen gebreken vertoont, heb je een bouwkundige keuring nodig. 

Bouwkundig rapport en taxatie

Het verschil tussen een bouwkundig rapport en een taxatie zit in het waardeoordeel. Een bouwkundig rapport is een uiteenzetting van de bouwkundige staat van een woning. In een taxatierapport wordt de bouwkundige staat ook besproken, maar wordt er een waardeoordeel aan verbonden in de vorm van de taxatiewaarde. 

Bouwkundige keuring en taxatie tegelijk

Een bouwkundige keuring en taxatie tegelijk uitvoeren is in theorie mogelijk, maar niet verstandig. Een bouwkundige keuring en taxatie worden niet door dezelfde expert uitgevoerd, dus het is lastig om tegelijk te plannen. Daarnaast heeft een bouwkundige keuring een ander doel dan een taxatie. Vaak laat je een bouwkundige keuring eerder in het aankoopproces uitvoeren dan een taxatie.

Bouwkundige keuring 

Door een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, weet je wat de bouwkundige staat van de woning is. Op deze manier ontdek je eventuele gebreken op tijd en kom je naderhand niet voor verrassingen te staan. Het is niet noodzakelijk om de taxatie en bouwkundige keuring tegelijk uit te voeren. De taxatie vindt altijd voor het tekenen van het koopcontract plaats, terwijl een bouwkundige keuring ook na het tekenen ingepland kan worden. We raden wel aan om de bouwkundige keuring in dat geval in de wettelijke bedenktijd te plannen. Op deze manier kun je de aankoop van je woning zonder gevolgen annuleren.

Taxatie

Als je een hypotheek afsluit, is een gevalideerd taxatierapport verplicht. De taxatie wordt uitgevoerd door een taxateur. De taxateur bepaalt aan de hand van verscheidene aspecten de waarde van de woning. Ook de bouwkundige staat van de woning wordt meegenomen in het waardeoordeel. Een taxatierapport is echter niet hetzelfde als een bouwkundig rapport. Met enkel een taxatierapport voldoe je niet aan de onderzoeksplicht die je als woningkoper hebt. Met een bouwtechnische keuring én een taxatie voldoe je hier wel aan.

Bouwkundige keuring vergelijken. Vergelijk nu!